Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Maatschappij

donderdag 23 mei 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Gert Vasse
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 22 mei 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 22 mei 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.

  4. 5

    Proces:


    Meerinzicht is op basis van regelgeving verplicht een meerjarenbegroting op te stellen. In deze regelgeving is vastgelegd dat de meerjarenbegroting voor 15 september bij Gedeputeerde Staten moet zijn ingediend. De provincie toetst hierop bij de beoordeling van de meerjarenbegroting van Meerinzicht. Deze meerjarenbegroting gaat alleen over de bedrijfsvoeringskosten. De programmagelden Sociaal Domein worden in de Harderwijkse documenten verantwoord. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om tijdig een zienswijze over de Meerjarenbegroting 2025-2028 Meerinzicht in te dienen.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    De Veiligheidsregio zet zich in op tal van terreinen, zoals de brandweerzorg, de crisisbeheersing, de geneeskundige hulpverlening en het werk op de meldkamer. Uit de voorliggende stukken blijkt dat de VNOG de reguliere taken uitvoert en voortgang op vele (nieuwe) dossiers behaalt. Verder is er een verwacht voordelig resultaat van circa €2,83 miljoen in 2023. Het algemeen bestuur heeft besloten om de gemeentelijke bijdrage te dempen. In de Kadernota 2025-2028 gaat dit om €800.000,- structureel, aanvullend op de al doorgevoerde besparing met ingang van 2024 van €600.000,- structureel en de besparing van €514.000 per 2026 vanuit de toekomstvisie 2020. Tegelijkertijd worden alle gemeenten geconfronteerd met noodzakelijke ombuigingen c.q. bezuinigingen in verband met het zogenaamde Ravijnjaar. Daarom wordt  aan de raad voorgesteld een zienswijze in te dienen op een aantal punten in de Programmabegroting 2025-2028.


    Behandeling: Burgemeester Joon leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:


    Op 8 mei 2024 zal een raadsinformatiebrief Asiel, statushouders en ontheemden naar de raadsleden worden gezonden.


    Behandeling: Burgemeester Joon geeft informatie over Asiel, statushouders en ontheemden. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de burgemeester en/of insprekers.


    Vervolg: Er wordt geen raadsbesluit gevraagd, het onderwerp staat informatief op de agenda.

  7. 8
    Sluiting
  8. 8
    Stukken ter kennisneming