Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 17 februari 2022

19:30 - 23:00
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Harm-Jan van Schaik
Toelichting

Deze vergadering vindt plaats in het Huis van de Stad. Helaas is het vanwege Corona maatregelen nog niet mogelijk om publiek fysiek te ontvangen.
Wilt u inspreken bij één van de agendapunten? Dat kan door dit te melden bij de griffie via gemeenteraad@harderwijk.nl of via telefoonnummer 0341-411911.
De vergadering is openbaar en hiervan worden geluids- en beeldregistraties gemaakt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Bij dit agendapunt kunnen raadsleden vragen stellen aan het college over zaken die op hele korte termijn de aandacht van het gemeentebestuur moeten hebben.

  3. 3
    Vaststellen raadsagenda
  4. 3.1

    Het presidium van de gemeenteraad stelt voor om een initiatiefvoorstel in behandeling te nemen van de fracties van ChristenUnie en D66 over de invoering van een Opt-in systeem voor ongeadresseerd reclamdrukwerk. Omdat de gemeenteraad zelf gaat over zijn agenda en werkzaamheden, wordt de gemeenteraad formeel gevraagd of dit voorstel in behandeling kan worden genomen. Als de gemeenteraad hiermee in stemt, stuurt de griffie het initiatiefvoorstel aan het college van B&W met het verzoek om een advies bij het voorstel te formuleren. Daarna wordt het initiatiefvoorstel + de advisering van het college volgens de gebruikelijke werkwijze door de gemeenteraad in procedure genomen en geagendeerd in een beeldvormende commissievergadering en vervolgens in een meningsvormende en besluitvormende raadsvergadering.

  5. 4

    Bij het agendapunt spreekrecht krijgt het publiek de gelegenheid om in te spreken op één van de onderwerpen die voor deze vergadering geagendeerd zijn. Als iemand wil inspreken dan kan dat vooraf bij de raadsgriffier aangemeld worden.

  6. 5

  7. 6

    Op de lijst ingekomen stukken staan brieven die aan de gemeenteraad gestuurd worden door inwoners en organisaties. Ook het college informeert de gemeenteraad soms via deze lijst ingekomen stukken. Het presidium van de gemeenteraad doet bij iedere brief een voorstel over de wijze waarop met de brief moet worden omgegaan.

  8. 7

    Met de Gebiedsagenda gaan we voor de inwoners, bedrijven en organisaties van de gemeenten Ermelo, Harderwijk, en Zeewolde op zoek naar een gezamenlijke antwoord op opgaven en ambities, waarbij willen laten zien dat we een krachtige regio zijn die inzet op samenwerking vanuit de inhoud om concrete resultaten te bereiken. Meerwaarde creëren voor inwoners, bedrijven en organisaties door samen te werken in een krachtige en gedragen Gebiedsagenda voor het gebied.

    Moties

    Titel
    Gebiedsagenda EHZ - Duurzaamheid
    Gebiedsagenda EHZ - Gezamenlijke raadscomissie
  9. 8

    Al langere tijd speelt de het verzoek om de verkeerssituatie (ontsluiting) van de percelen aan de Zandlaan aan te pakken (conform collegebesluit van 24-03-2020, nr. 20.00143). De locatie wordt ontsloten door de wijk Wittenhagen en dat is niet wenselijk en potentieel gevaarlijk. In deze notitie zijn de mogelijkheden verkend om door aanleg van een andere ontsluiting van het Zandlaan-gebied de wijk Wittenhagen te ontzien qua verkeer en tegelijk de infrastructuur richting het Zandlaan-gebied op te waarderen.

  10. 9

    De gemeente Harderwijk heeft aan het Gelders Genootschap begin 2019 de opdracht verleend, om samen met een projectgroep bestaande uit (oud) inwoners van Hierden, onderzoek te doen naar de historische boerenerven in Hierden en hun specifieke kenmerken en karakteristieken. Aan de hand van hun bevindingen is een inspiratiegids  samengesteld. In deze gids staat aangeven waar de historische boerenerven in Hierden zich bevinden, worden de specifieke kenmerken benoemd en wordt aangeven hoe men deze waardevolle cultuurhistorische kenmerken kan behouden en/of versterken, wanneer een boerenerf wordt ontwikkeld.

  11. 10

    De gemeenteraad heeft in 2018 het onderwerp ‘Inclusieve samenleving’ op de Strategische Raadsagenda 2018-2022 gezet. De raad heeft twee vragen:
    - Wat verstaan we onder ‘inclusieve samenleving’?
    - Om welke speerpunten gaat het?
    Aan de hand van ‘een verdieping in de actuele beleidsuitvoering’ wil de gemeenteraad met inwoners en organisaties meetbare doelstellingen voor de lange termijn formuleren. Om antwoord te geven op bovenstaande vragen is eerst een inventarisatie uitgevoerd. Wat gebeurt er allemaal in Harderwijk, dat bijdraagt aan inclusie? Op basis van deze inventarisatie is gekozen voor een brede definitie en voor een viertal speerpunten. Bij vaststelling van de inventarisatie heeft de gemeenteraad besloten om een startnotitie op te laten stellen.

    Moties

    Titel
    Adviescommissie Lokale Inclusie
    In iedere wijk een inclusieve speeltuin
  12. 11

    Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. In sommige gevallen is de afstand naar de school groot, of kan het kind wegens zijn structurele handicap niet zelfstandig naar school.  Gemeenten zijn verplicht een regeling vast te stellen waarop, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak gemaakt kan worden op de bekostiging van de vervoerskosten van en naar  school. De huidige verordening leerlingenvervoer dateert uit 2015 en moet geactualiseerd worden.

  13. 12

    Het Veiligheidsberaad, het overlegorgaan van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, heeft een principebesluit genomen tot het oprichten van een stichting risicobeheer. Deze stichting adviseert veiligheidsregio’s op het thema risicobeheer rondom ongevallen en schade en koopt voor de veiligheidsregio’s verzekeringen in. Als vervolg hierop heeft de VNOG op 9 december 2021 een besluit over de oprichting van deze stichting en deelname daaraan genomen. Het verzekeren van risico’s, met name arbeidsongevallen, zijn in  toenemende mate moeilijk te verzekeren. De samenwerking in de stichting is een goede mogelijkheid om deze ontwikkeling het hoofd te bieden.

  14. 13

    De stichting Popschool Harderwijk huurt van de gemeente diverse ruimten in het pand Markt 1, waaronder de kelder van het pand. In de kelder zijn een aantal les-/praktijkruimten gesitueerd. De lesruimten in de nieuwe kelder zijn, bij de recent uitgevoerde renovatie van het pand Markt 1, gecombineerd met het ventilatiesysteem van de grote ruimte  daarboven, de ‘huiskamer’. De ventilatieregeling is gebaseerd op de situatie in de huiskamer, dat in gebruik is bij Stichting Heerlijk Harderwijk. De tijden van gebruik door de Popschool en Heerlijk Harderwijk zijn verschillend, waardoor de Popschool problemen heeft met de ventilatie in de kelder. De aangescherpte ventilatie-eisen als gevolg van de coronaepidemie heeft dit ventilatieprobleem groter en urgenter gemaakt.

  15. 14

    De gemeenteraad ontving een brief van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG). Via deze brief wordt de raad geïnformeerd over de algemene, financiële en beleidsmatige kaders voor het komende begrotingsjaar (2023). De raad heeft de gelegenheid een zienswijze op de Uitgangspuntennota in te dienen. De GGD NOG verzoekt om de zienswijzen voor 1 maart 2022 in te dienen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om, gezien de argumenten en kanttekeningen, geen zienswijze in te dienen.

  16. 15

    Zeker voor studenten met een smalle beurs is het financieel onaantrekkelijk om een studie te volgen zonder aanvullende inkomsten uit werk. Studenten met een structurele  medische beperking kunnen vanwege hun beperking niet bijverdienen. Daarmee ligt er voor deze groep mensen een extra barrière om een studie op te pakken. Hierin voorziet de Individuele Studietoeslag (IST). De regeling is een vorm van bijzondere bijstand en wordt uitgevoerd door de gemeenten.

  17. 16

    Een interpellatie is één van de instrument die een raadslid kan gebruiken om aan het college vragen te stellen over de uitvoering van beleid, dat niet al voor deze raadsveragdering geagendeerd staat. Om een interpellatie wordt gevraagd als andere middelen, zoals het stellen van vragen, al zijn toegepast maar volgens de aanvrager(s) van de interpellatie niet volledig behandeld zijn door het college.
    Met deze interpellatie willen de fracties van de PvdA en D66 aan het college vragen stellen over zowel de Kostendelersnorm als over de wijze waarop het college de gemeenteraad informeert over de toepassing van de Kostendelersnorm.

    Moties

    Titel
    Uitvoering moties Kostendelersnorm
  18. 17

    Bij dit agendapunt behandelt de gemeenteraad voorstellen van fracties om een opdracht of verzoek aan het college te richten dat niet behoort bij één van de andere punten op de agenda van deze vergadering.

    Moties

    Titel
    Openingstijden milieupark
    Verheldering financiele stromen afval
  19. 18

    3renting B.V. en WeLiving B.V hebben plannen om aan de Goede Reede in de Groene Zoom huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Omdat het initiatief niet naadloos past in het bestemmingsplan is er voor gekozen om een zorgvuldig proces met buurt en raad te doorlopen om met een omgevingsvergunning af te wijken van het bestemmingsplan. De gemeenteraad wordt voorgesteld om een verklaring van geen bedenkingen te verlenen voor de omgevingsvergunning voor de bouw van huisvesting voor arbeidsmigranten op het perceel Goede Reede 4-6 te Harderwijk.


    Debatstelling: "Het raadsvoorstel voldoet aan de vooraf door de gemeenteraad gestelde kaders."

  20. 19
    Sluiting