Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

donderdag 23 maart 2023

19:30 - 23:00
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 22 maart 2023 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 22 maart 2023 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen behorende bij de beleidsvelden van de commissie Samenleving.


    - Mevrouw Fredrikze-Roetman (CU) over bedrijfsvoering van de GGD
    - Mevrouw Hollanders (GL) over Stichting Ontmoeting
    - De heer De Lange (GB) over themaweken op scholen

  4. 5

    Proces:


    De huidige beleidsnota sport en bewegen in Harderwijk heeft een looptijd van 2018 tot 2022. De afgelopen jaren is er, met resultaat, hard gewerkt aan de sport in Harderwijk. In deze nota zetten we voort wat hieraan heeft bijgedragen. Daarnaast vragen we aandacht voor de volgende ontwikkelingen; aandacht voor een gezonde en actieve leefstijl, inclusief én aangepast sporten en bewegen, vrijwilligers problematiek bij sportverenigingen en een beweegvriendelijke openbare ruimte.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    Op 1 juni 2021 is de integrale Verordening sociaal domein vastgesteld door de drie gemeenteraden van de EHZ gemeenten. Voor wat betreft Wmo (hoofdstuk 3) zijn er in 2022 een aantal wijzigingen naar voren gekomen die doorgevoerd moeten worden in de tekst van de verordening.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:


    Voor het basis-, speciaal basis-, speciaal-, en voortgezet onderwijs, inclusief de daarbij behorende lokalen voor het bewegingsonderwijs heeft de gemeente Harderwijk wettelijke zorgplicht. Deze houdt in dat de gemeente Harderwijk gebouwen beschikbaar moet stellen. De bestaande gebouwen zijn grotendeels betaald met overheidsmiddelen. Het merendeel van deze gebouwen (19 in totaal) is op dit moment veertig jaar of ouder. Op basis van vastgoed technische en onderwijskundige argumenten zijn deze toe aan vernieuwing. Het uitgangspunt is dat rond het veertigste jaar van een gebouw, het een logisch moment is om na denken over de toekomst van het gebouw.


    Voor het speciaal- en voortgezet onderwijs heeft de gemeente Harderwijk haar zorgplicht overgedragen aan de schoolbesturen door middel van doordecentralisatie. De huisvesting hiervan valt daarmee buiten de scope van dit IHP.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Daarna lichten sprekers het onderwerp toe. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 8

    Proces:


    Sinds 2020 worden er gesprekken gevoerd met het schoolbestuur van het Morgen College (cvmbo) over nieuwbouw. Hoewel deze school is doorgedecentraliseerd en het schoolbestuur daarom zelf verantwoordelijk is voor nieuwbouw bleek al snel dat nieuwbouw zonder extra investering van de gemeente niet haalbaar zou zijn. Hier is een logische verklaring voor: de bekostiging die de gemeente voor onderwijshuisvesting ontvangt schiet tekort. In 2019 was dit verschil door de VNG al berekend op 40%. Dit is sinds die tijd alleen maar verder uitgelopen omdat het Rijk, ondanks de erkenning van dit tekort, dit gat niet opvult.


    Het is evident dat de nieuwbouw van het Morgen College in combinatie met renovatie van het MBO een grote meerwaarde heeft voor de leerlingen, de school en de gemeente. Juist door deze combinatie zijn synergievoordelen te halen en bovendien wordt het mogelijk om een ononderbroken leerlijn (VMBO-MBO) te creëren.
    Dat sluit niet alleen aan op rijksbeleid maar ook bij de Onderwijsvisie van de gemeente Harderwijk waarin het versterken van de onderwijspositie van het voortgezet onderwijs één van de elf uitgangspunten is. Ook komt het tegemoet aan de (lokale) vraag naar meer technisch geschoold personeel.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Daarna lichten sprekers het onderwerp toe. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 9
    Sluiting
  9. 10
    Stukken ter kennisneming
  10. 11