Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

donderdag 25 mei 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 24 mei 2023 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 24 mei 2023 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen behorende bij de beleidsvelden van de commissie Samenleving.


    - De heer Petersen (VVD) over een jongerenontmoetingsplek
    - De heer Petersen (VVD) over de skatebaan aan de Parkweg
    - Mevrouw Buurman-Kuiper (D66) over de Koningsspelen 2023

  4. 5

    Proces:


    Volgens de wet Gemeenschappelijke regelingen stuurde de GGD Noord en Oost Gelderland (GGD-NOG) de Programmabegroting 2024 aan de raden van de 22 gemeenten van de GGD-NOG regio. De gemeenteraad wordt verzocht om voor 4 juli 2023 een zienswijze in te dienen op de Programmabegroting en de eerste wijziging.
    Volgens de gemeenschappelijke regeling hoeven de deelnemende gemeenten geen zienswijze af te geven over de jaarstukken. Dat kan worden afgedaan door het college. Omdat beide stukken nu gelijktijdig worden afgedaan, worden de jaarstukken eveneens betrokken bij de zienswijze.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    De gemeente Harderwijk voert als gedelegeerd centrumgemeente namens de regiogemeenten (Ermelo, Putten, Elburg, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek) de “centrum gemeentelijke rol” gericht op (regie, coördinatie en uitvoering) van beschermd wonen en maatschappelijke opvang in de regio Noord-Veluwe.
    Vanuit de bevoegdheid van centrumgemeente is het de verantwoordelijkheid van de gemeente Harderwijk om de middelen beschikbaar te stellen en de begroting te wijzigen.
    De huisvesting van aandachtsgroepen vraagt om een gerichte aanpak. Net als in 2020 en 2021 stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bedrag beschikbaar aan gemeenten voor het vergroten van het woningaanbod voor deze aandachtsgroepen.
    Gemeenten kunnen een beroep doen op de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA 2022) en financiële hulp vragen om meer passende woonruimte beschikbaar te maken voor mensen die dat nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die dak- en thuisloos dreigen te worden, mensen die een lichamelijke, verstandelijke, zintuigelijke beperking of psychische kwetsbaarheid hebben, sekswerkers die willen stoppen en in een andere omgeving willen wonen of remigrantengezinnen met de Nederlandse nationaliteit die na terugkeer naar Nederland dakloos zijn.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:

    Op 30 januari 2014 heeft de toenmalige gemeenteraad besloten het benodigde krediet vast te stellen voor de nieuwbouw van De Kiekmure en de daaruit voortvloeiende kapitaallasten te dekken uit de algemene baten en lasten.
    De Kiekmure heeft in 2016 het pand nieuw gebouwd met behulp van het krediet van de gemeente Harderwijk. Voor een goede juridische borging en zekerheid in de continuïteit van de Stichting en de invulling van het pand wordt de raad voorgesteld om in te stemmen met het aankopen van de grond met opstal betreffende de percelen Harderwijk, sectie D, nummers 10609 en 10611, respectievelijk groot 0.33.27 ha. en 0.03.45 ha., plaatselijk bekend Tesselschadelaan 1 Harderwijk (Stichting MFC Harderwijk) met gesloten beurzen.

    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor het publiek de mogelijkheid om in te spreken. Daarna is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.

    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 8

    Proces:


    De gemeenteraad heeft op 20 februari 2020 besloten tot nieuwbouw van wijkcentrum de Roef in Stadsweiden. Het doel was de ontwikkeling van een wijkcentrum gericht op positieve gezondheid. Het nieuwe pand is in oktober 2022 opgeleverd en in gebruik genomen. Op 1 oktober 2022 hebben alle partners die in de Roef actief zijn, zich gepresenteerd aan het publiek. De Roef wordt een laagdrempelige omgeving waarin het vermogen van de inwoners wordt vergroot om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de sociale fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. De Roef stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen ontmoeting, welzijnswerk, eerste lijnszorg en (ambulante) hulpverlening.


    Behandeling: Wethouder M. Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor het publiek de mogelijkheid om in te spreken. Daarna is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.



  8. 9
    Sluiting
  9. 11