Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

donderdag 9 februari 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 8 februari 2023 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 8 februari 2023 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen behorende bij de beleidsvelden van de commissie Samenleving.


    - Mevrouw Van der Woude (CU) over de actualiteit en stand van zaken rondom de doordecentralisatie van de VO-scholen
    - Mevrouw Oosting-Klock (CDA) over de stand van zaken in de uitvoering van de motie "Opvang vluchtelingen"

  4. 5

    Proces: De bouw van het nieuwe zwembad is in volle gang. Het nieuwe zwembad zal in het eerste kwartaal 2023 gefaseerd in gebruik worden genomen. Vervolgens zal het bestaande binnenbad worden gesloopt en wordt gestart met de bouw van de derde sporthal in Sportcomplex de Sypel. In het eerste kwartaal van 2024 is de sporthal gereed. Sinds de start van de aanbesteding (eind 2020) heeft een aantal niet voorziene ontwikkelingen in de wereld plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen gehad voor dit project. De raad wordt gevraagd  om een extra krediet beschikbaar te stellen voor de voortgang van de nieuwbouw van de Sypel.


    Behandeling: De wethouder leidt beide onderwerpen (5. Aanvullende financiering nieuwbouw Sypel en 5a. Zonnepanelen energie neutraal Sypel) in. Daarna lichten sprekers de onderwerpen toe. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om over beide onderwerpen vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd om over beide onderwerpen een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 5.a

    Proces: De gemeenteraad heeft 30 januari 2020 besloten dat zwembad De Sypel energieneutraal wordt ontwikkeld om zo een effectieve bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering te leveren. Het zwembad wordt fors geïsoleerd, krijgt slimme en innovatieve installaties voor verlichting, verwarming en ventilatie om zo de energievraag maximaal te reduceren. Deze resterende energievraag moet duurzaam opgewekt worden met zonne-energie.


    Behandeling: De wethouder leidt beide onderwerpen (5. Aanvullende financiering nieuwbouw Sypel en 5a. Zonnepanelen energie neutraal Sypel) in. Daarna lichten sprekers de onderwerpen toe. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om over beide onderwerpen vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd om over beide onderwerpen een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 6

    Proces: De extreme stijging van de energielasten heeft een enorme impact op onze maatschappij. Een groeiend aantal huishoudens zit financieel klem vanwege de hoge energierekening en de stijgende prijzen. Hierdoor neemt het risico op armoede in onze samenleving serieus toe. Vanwege de huidige economische ontwikkelingen is in de gemeenteraadsvergadering van 10 november 2022 de motie “Energietoeslag 2.0” aangenomen. De motie verzoekt het college om de huidige inkomensgrens met terugwerkende kracht voor de energietoeslag te verhogen van 120 naar 130% van het sociaal minimum, met een glijdende schaal in de inkomensgrens en de hoogte van de energietoeslag.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 7

    Proces: Ten behoeve van de (meerjaren) begroting 2023 en volgende jaren is er een aanmelding gedaan voor het Odensehuis bij het collegeprogramma 2022 – 2026.
    Het betreft een budget voor een subsidie die is aangevraagd voor 3 jaar van € 165.000,- per jaar voor het door ontwikkelen van het Odensehuis.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Daarna lichten sprekers het onderwerp toe. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 8

    Proces: De bevoegdheid om wel of geen kwijtschelding toe te passen op belastingen te verlenen is vastgelegd in artikel 255, lid 3 Gemeentewet. Met inachtneming van artikel 255, lid 4 kan de gemeenteraad regels stellen met betrekking tot de wijze waarop de kosten van bestaan en de wijze waarop het vermogen in aanmerking worden genomen afwijkende regels stellen die er toe leiden dat in ruimere mate kwijtschelding wordt verleend. De kwijtschelding regelgeving is geregeld in artikel 26 Invorderingswet en is nader uitgewerkt in de Uitvoeringsregeling invordering 1990.


    Op 16 september 2022 is de Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden gepubliceerd (Staatscourant nr. 23803, 16 september 2022). In deze regeling ‘Kwijtschelding belastingen medeoverheden’ is opgenomen dat de gemeenteraad af kan wijken van de uitgangspunten Uitvoeringsregeling invordering 1990. Het voorstel is om door middel van het raadsvoorstel en raadsbesluit invulling te geven aan de verruimingsmogelijkheden die de ‘Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden’ biedt en de raad deze keuzemogelijkheid voor te leggen. Door deze verruimingsmogelijkheid vallen burgers eerder onder de kwijtscheldingsregels.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  9. 10
    Sluiting
  10. 12