Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

Extra commissie Samenleving

dinsdag 30 mei 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 29 mei 2023 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl

  2. 2

    Proces:


    Er zijn door Stichting MFC Harderwijk zes verzoeken ingediend: a) De vergoeding van de onderzoekskosten voor de transformatie van De Kiekmure van € 166.271,30; b) De juridische eigendomsoverdracht van De Kiekmure naar de gemeente Harderwijk; c) Een subsidieverzoek van € 110.000 voor het borgen van de activiteiten in november en december 2022; d) Een aanvullende structurele subsidie voor de exploitatie op lange termijn; e) Een aanvraag voor een alcohol- en terrasvergunning; f) Een financiële dekking voor hun ondernemingsplan, met hun visie op de toekomst van MFC Harderwijk. Hierbij zijn er twee aandachtspunten: • Er sprake van een openstaande vordering op de stichting voor hun bijdrage aan de kapitaallasten voor De Kiekmure. Daarover heeft de raad in 2014 een besluit genomen dat nog niet is geëffectueerd. Dit gaat om ongeveer € 30.000 per jaar; • Om inzicht te krijgen in de exploitatie en financiële situatie is door een onafhankelijk externe accountant onderzoek verricht.
    In de oplegger: “Integrale benadering vraagstukken Stichting MFC Harderwijk” wordt ingegaan op deze verzoeken en aandachtspunten.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor het publiek de mogelijkheid om in te spreken. Daarna is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  3. 3

    Proces:


    Vanaf 2018 is een transformatie gaande bij de wijkcentra de Roef en de Kiekmure. Ten eerste is door de verantwoordelijk wethouders geïntervenieerd voor een nieuwe voorzitter, de heer Alfons. Door de gemeenteraad is in 2019 besloten, na onderzoek, wijkcentrum de Roef te transformeren naar een centrum voor Positieve Gezondheid.
    Tevens is de voorzitter gevraagd een onderzoek te doen naar een nieuwe positionering van de Kiekmure. Dit heeft geleid tot de vorming van MFC Harderwijk onder een nieuw bestuur voor beide locaties. Het bestuur van MFC Harderwijk heeft begin 2022 het gemeentebestuur het onderzoeksrapport “Transformatie van de Kiekmure“ aangeboden. Dat onderzoek is uitgevoerd door dezelfde partijen die ook het onderzoek voor de Roef hebben uitgevoerd. Deze kosten zijn door stichting MFC Harderwijk voorgeschoten en zijn in de administratie van de stichting opgenomen als vordering op de Gemeente Harderwijk. Mede vanwege de voorgeschoten kosten is de stichting in liquiditeitsproblemen gekomen. Door het bestuur van MFC Harderwijk is een overzicht verstrekt van de gemaakte kosten, groot € 166.271,30 (incl. btw) met het verzoek deze te vergoeden.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor het publiek de mogelijkheid om in te spreken. Daarna is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  4. 4
    Sluiting
  5. 5