Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad & Omgeving

donderdag 19 september 2024

19:00 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Bert Holleman
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt. De behandeling van de Omgevingsvisie zal wel precies om 21.00 uur starten.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 18 september 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 18 september 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.


    De heer De Lange (GB) over het fietspad Westeinde.
    De heer Ferwerda (PvdA) over commerciële ruimten in de Oude Bieb en in het Dichterskwartier.
    Mevrouw Hollanders (GL), mede namens PvdA, over het realiseren van een groene wandelroute in het Waterfront.
    De heer Bos (PvdA) over open afvalcontainers bij Marsdiep in Stromenwaard.
    De heer Bos (PvdA) over de huurprijzen Oude Bieb.

  4. 5

    Proces:


    Sinds juni 2023 geldt er een landelijke regeling opgesteld door de Minister voor Natuur en Stikstof, houdende regels voor de verstrekking van subsidie voor het sluiten van veehouderijlocaties met piekbelasting op natuurgebieden. Deze regeling staat bekend als Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting, afgekort LBV+ regeling. In Hierden zijn er op dit moment een aantal bedrijven die hebben besloten om aan de regeling mee te doen of hebben dit in serieuze overweging, waarvan een aantal in het eendengebied en één daarbuiten. Bedrijven waar eenden worden gehouden komen niet in aanmerking voor deelname aan de LBV+ regeling. De LBV+ regeling is in het belang van de reductie van stikstof, wat vervolgens een positief effect heeft op het Natura 2000 gebied Veluwe dat grenst aan Harderwijk. Dit sluit aan bij de doelen en ambities zoals verwoord in het ontwerp van de ‘‘omgevingsvisie Harderwijk’’.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    De ‘Beoordelingsregels herontwikkeling historische boerenerven‘ met de daarin opgenomen ‘Limitatieve lijst historische boerenerven’ zijn het resultaat van het uitvoeren van de motie van de gemeenteraad om meer ruimte te zoeken voor ontwikkelmogelijkheden van historische boerderijen, erven en landschappelijke waarden. De beoordelingsregels zijn via een uitvoerig participatietraject opgesteld door een projectgroep bestaande uit deskundigen van de gemeente, een aantal (oud) inwoners van Hierden en eigenaren van geselecteerde proeftuinen. Proeftuinen zijn erven die aangemerkt kunnen worden als historisch, waar kansen liggen voor herontwikkeling en van waaruit lering getrokken is voor de beoordelingsregels. Deze projectgroep heeft ook gezamenlijk de limitatieve lijst opgesteld waarvoor de beoordelingsregels gaan gelden.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:


    Het bestemmingsplan Buitengebied – Van Goorswegje maakt de herontwikkeling mogelijk van twee percelen. Deze herontwikkelingen zijn gebaseerd op de zogenaamde rood-voor-rood regeling. In ruil voor de sloop van voormalige eendenschuren aan de Parallelweg en de sanering van de gronden, worden bouwrechten verkregen ter verzilvering elders. Aan het Van Goorswegje, tussen 17/19 is het mogelijk om 1 vrijstaande woning met bijbehorend bouwwerk te bouwen. Op het perceel tussen Van Goorswegje 13 en 15 is de mogelijkheid opgenomen voor het bouwen van 1 twee-onder-één kap woning en 1 vrijstaande woning met de daarbij behorende bijbehorende bouwwerken. Beide percelen worden voorzien van een landschappelijke inpassing volgens een afgesproken landschappelijk (erf)inrichtingsplan.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 8

    Proces:


    De Omgevingsvisie Harderwijk 2040 beschrijft de visie over onze toekomst. Waar gaan we naar toe met onze stad, ons dorp en ons buitengebied, dus wat voor gemeente willen we zijn? Dát is de vraag die de afgelopen tijd in kaart is gebracht. Bij het opstellen is met veel mensen in de Harderwijker en Hierdense samenleving gesproken in gesprekken met diverse sleutelfiguren. De omgevingsvisie is niet vrijblijvend. De visie is hét beleidsinstrument voor de fysieke leefomgeving waarin alle aspecten die daar effect op hebben, in samenhang zijn meegenomen. De leidende principes en daarvan afgeleide keuzes zijn samen met de basisstructuur randvoorwaardelijk voor het gemeentelijk handelen in de komende decennia. De omgevingsvisie wordt vertaald in het definitieve omgevingsplan Harderwijk. De doelen worden uitgewerkt in thematische en/of gebiedsprogramma’s.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 9
    Sluiting
  9. 10
    Stukken ter kennisneming
  10. 11