Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad & Omgeving

donderdag 19 december 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Bert Holleman
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 18 december 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 18 december 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.


    - De heer De Lange (GB) over geplaatste bushaltes aan de Vondellaan
    - De heer De Lange (GB) over de mogelijke aanleg van een fietstunnel aan de Graaf Ottolaan en de mogelijke ondertunneling van de spoorwegovergang Hoofdweg/Deventerweg

  4. 4

  5. 5

    Proces:


    Maatwerkwoningen zijn woningen waar mensen kunnen wonen die in een reguliere woonomgeving niet kunnen aarden en door de prikkels die zij ervaren voor (over)last zorgen. Door deze mensen op een andere locatie te huisvesten waar de omstandigheden geschikter zijn ontstaat er zowel voor deze mensen als de omgeving waar zij nu wonen een betere situatie. In 2020 heeft de gemeenteraad van Harderwijk een besluit genomen over een locatiestudie waarbij de locatie aan de Parallelweg 7 als beste is geclassificeerd. Er moet, volgens de uitgangspunten van de Omgevingswet, aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. De gemeenteraad wordt een voorbereidingskrediet gevraagd om te komen tot een definitieve uitwerking.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 6

    Proces:


    Harderwijk draagt bij aan de circulaire economie en geeft sinds juli 2020 uitvoering aan het door de raad vastgestelde Van Afval naar Grondstof (VANG) beleid “Harderwijk op weg naar een circulaire stad”. De bedoeling van de doelstellingen is om de hoeveelheid restafval te verlagen en de hoeveelheid gerecyclede grondstoffen, zoals PMD (Plastic verpakkingen, metalen en drinkpakken), GFT (Groente-, fruit- en tuinafval), oud papier en karton, etc. te verhogen. Op 26 januari 2023 besloot de gemeenteraad om de PMD-pilot, die deel uitmaakt van de heroverweging van het in 2020 gekozen PMD-scheidingsmodel, zou worden uitgevoerd voor een periode van zes maanden, met een start medio 2023 en een uiterlijke einddatum van 31 december 2023. De pilot was opgezet om te onderzoeken of bronscheiding via bovengrondse containers een effectiever alternatief is voor het bestaande nascheidingsmodel, met als einddoel de hoeveelheid restafval te verminderen en de hoeveelheid PMD die voldoet aan de DKR norm, te verhogen. DKR staat voor “Deutsche Kunststofrecycling". Aan de raad wordt voorgesteld om het huidige PMD nascheidingsmodel in stand te houden en niet te kiezen voor PMD bronscheiding.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 7

    Proces:


    Om te kunnen isoleren, slopen of verbouwen van woningen en gebouwen ben je verplicht om aan de eisen met betrekking tot natuurbescherming te voldoen. Het SMP is een managementplan waarin soortbescherming en biodiversiteit integraal geborgd worden binnen de geplande ruimtelijke ontwikkelingen en activiteiten in een gebied. Aan de gemeente kan een gebiedsgerichte omgevingsvergunning in het kader van de Omgevingswet worden verleend voor de ontwikkelingen die binnen het SMP vallen. Dit zorgt ervoor dat individuen niet zelf meer een vergunning hoeven aan te vragen bij de provincie rondom een flora en fauna activiteit. Dit bespaart geld en tijd voor de inwoner. De gemeente levert hiermee een dienst aan haar inwoners. De subsidie vanuit de provincie is niet dekkend voor het opstellen van een SMP, daarom wordt aan de raad gevraagd om een extra budget.



    Behandeling: Wethouder Pijnenburg leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 8

    Proces:


    De gemeente Harderwijk heeft een actieve lokale energiecoöperatie, Endura. Endura is opgericht in november 2016 en heeft ondertussen meer dan 400 leden en 5 gerealiseerde zonneparken. Endura wil zich verbreden en inzetten op energie besparen. Dit betekent dat ze naast het opzetten van zonneparken zich steeds meer bezig houden met het betrekken van mensen bij de energietransitie en het enthousiasmeren, informeren en stimuleren van inwoners om energie te besparen. Hierbij ook het doel om de energietransitie inclusiever te maken, zorgen dat iedereen hieraan mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van energiecafés, langs de deuren met vrijwilligers om de actie energieklusteam 2022/2023 van de gemeente te promoten en eerste ervaring opgedaan met het inzetten van vrijwilligers die advies geven als energiebespaaradviseurs op een fysieke locatie. Daarbij zet een deel van de leden zich actief in als vrijwilliger. De raad wordt gevraagd een bedrag van € 100.000,- beschikbaar te stellen in verband met de subsidieaanvraag van Endura.


    Behandeling: Wethouder Pijnenburg leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  9. 9

    Proces:


    De gemeenteraad wordt voorgesteld het collegebesluit d.d. 25 november 2024 om de opslag, overslag en transport van huishoudelijk afval en GFT met ingang van 1 januari 2025 over te dragen aan Afvalsturing Friesland en hiervoor een overeenkomst aan te gaan, te bekrachtigen in de raadsvergadering d.d. 12 december 2024. 


    Behandeling: Voor de commissieleden is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het proces met betrekking tot dit onderwerp.

  10. 10
    Sluiting
  11. 11
    Stukken ter kennisneming
  12. 12