Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad & Omgeving

donderdag 25 januari 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Bert Holleman
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 24 januari 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 24 januari 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.


    - De heer De Lange (GB) over de verkeersonveilige situatie rotonde Verkeersweg

  4. 5

    Proces:


    Op 30 mei 2023 heeft het college besloten om de gemeenteraad voor te stellen een principebesluit te nemen voor het publieke samenwerkingsverband N.V. Frylân Miljeu (handelsnaam Omrin) als afvalinzamelaar vanaf 1 januari 2026. Op 6 juli 2023 heeft de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering het principebesluit genomen. Inmiddels hebben partijen de gewenste samenwerking verder uitgewerkt in het bedrijfsplan ‘Toetreding Noord-Veluwse gemeenten tot Fryslân Miljeu’  en willen de beoogde samenwerkingsconstructie nu voorleggen ter besluitvorming,


    Het voor te leggen besluit omvat toetreding als aandeelhouder tot de overheid gedomineerde organisatie N.V. Fryslân Miljeu en de oprichting van een regionale inzamelorganisatie Veluwe BV, die zorg gaat dragen voor inzameldienstverlening voor vijf gemeenten in Noord Veluwe: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. Te beginnen met stromen huishoudelijk fijn restafval, gft en oud papier en karton, met het perspectief voor verdere uitbreiding van de dienstverlening. Voorwaarde is dat ook de gemeentebesturen van Elburg, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek besluiten tot toetreding als aandeelhouder in voornoemde N.V.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    Aan de Molenweg 34-36 in Hierden was een zorghotel gevestigd welke door een ontwikkelaar werd verhuurd aan een zorgaanbieder die in 2019 failliet is gegaan. Op 23 december 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de aankoop van deze locatie. Er is een plan ontwikkeld om in dit park 30 zelfstandige woningen te realiseren, waarvan 26 bestemd voor beschermd wonen en 4 voor tijdelijk wonen. Daarnaast komt er een kantoorunit voor de Ambulante Hulverlening Midden Nederland. Voor de uitvoering is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met WWHH, een dochteronderneming van C3 Living. De raad wordt voorgesteld de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen voor het realiseren van het woonpark aan de Molenweg.


    Behandeling: Wethouder Enklaar leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:


    Dit regioarrangement vormt de basis van het ruimtelijk voorstel dat de provincie Gelderland bij het Rijk gaat indienen over de drie landelijke opgaven, de energietransitie, verstedelijking en landelijk gebied. De wens is door middel van dit regioarrangement deze opgaven gezamenlijk en integraal op te pakken. De inhoud is op dit moment gebaseerd op bestaand beleid en de (concept) omgevingsvisies. Dit regioarrangement heeft de status van startdocument met agenderende werking en er wordt nu dus nog geen nieuw beleid vastgesteld. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van het 'Regioarrangement EHPZ 2023', in te stemmen met de opgenomen opgaven en de intentie uit te spreken tot langjarige regionale samenwerking.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 8

    Proces:


    Al vanaf de opening van het gebied de Wijde Wellen is er een grote aantrekkingskracht van recreanten die dit gebied gebruiken om te verblijven. Door het gebruik is echter ook het wildplassen, zowel overdag als in de avonduren, flink toegenomen. In de raadsvergadering, 23 december 2021 is de motie plaatsing openbaar toegankelijk toilet De Wellen aangenomen. In deze motie is verzocht om op De Wellen een toegankelijk toilet voor vrouwen, kinderen en rolstoelgebruikers te realiseren met een continue openstelling. Met dit voorstel is deze motie dan ook beantwoord.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 9

    Proces:


    Op donderdag 9 november zijn de kaders voor het duurzaamheidsfonds, een bestemmingsreserve, vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin is aangegeven dat een deel van het fonds wordt ingezet om de openbare ruimte te verduurzamen. Het gaat hierbij om maatregelen zoals waterdoorlatende verharding, circulair en/of biobased materiaalgebruik en meer groen en bomen in de straat. Om deze middelen uit het bestemmingsreserve duurzaamheidsfonds te kunnen gebruiken moet hiervoor een budget gecreëerd worden.


    Behandeling: Wethouder Pijnenburg leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wort gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  9. 10
    Sluiting
  10. 11
    Stukken ter kennisname
  11. 12