- Locatie
Stadhuis, Raadzaal
- Voorzitter
- Gert Vasse
- Toelichting
-
Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.
Uitzending
Agendapunten
-
1
De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 5 maart 2025 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.
De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt. -
2
Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 5 maart 2025 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411911.
-
3
De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.
Mevrouw Hollanders (GL), mede namens PvdA, over gebruik maken in wintertijd van de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen in Harderwijk.
Mevrouw Van Dantzig (VVD) over terrassen. -
4
Bijlagen
-
5
Proces:
Met ingang van de jaarrekening 2023 nemen gemeenten een rechtmatigheidsverantwoording op in de jaarrekening. De basis is de (gewijzigde) Gemeentewet. Voorheen gaf op basis van de Gemeentewet de controlerend accountant een oordeel over zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid. Een onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording betreft de begrotingsrechtmatigheid. Deze ziet er op toe dat het college de taken uitvoert binnen de daarvoor door de raad beschikbaar gestelde middelen. Als gevolg van nieuwe duiding door de Commissie BBV over het begrip 'begrotingsrechtmatigheid' wordt voorgesteld om de Financiële verordening op dit onderdeel te wijzigen. Anders dreigt een groot deel van de uitgaven en opbrengsten in 2024 formeel als onrechtmatig te worden beoordeeld. De aangepaste verordening treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2024.
Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.
Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.
Bijlagen
-
6
Proces:
In april 2023 heeft de Raad het Integraal Huisvestingsplan Harderwijk voor het (Speciaal) Basisonderwijs vastgesteld. De eerste ontwikkeling in het IHP is de nieuwbouw van het openbaar onderwijs in Drielanden, te weten de nieuwbouw van de Harderwijkse Montessorischool Het Koraal. Vanuit de gezamenlijke doelstelling van de gemeente Harderwijk en de schoolbesturen om een inclusief onderwijsaanbod aan te bieden is, met de vaststelling van het IHP 2023 besloten om op het maatschappelijk perceel aan het Waterplaspad de nieuwbouw van het openbaar onderwijs inclusief kinderopvang te ontwikkelen. Het beoogd effect is het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsgebouw passende bij de groei van het aantal leerlingen in Harderweide/Drielanden op het maatschappelijk perceel aan het Waterplaspad met een realistisch geïndexeerd krediet. Waarbij geldt dat de extra bouwlaag in de toekomst, bij fluctuaties van de leerlingenaantallen, ook ingezet kan worden als andere (maatschappelijke) functie waar de wijk op dat moment behoefte aan heeft.
Behandeling: Wethouder Companjen leidt aan de hand van een presentatie het onderwerp en de onderwerpen behorende bij de agendapunten 7 en 8 in. Vervolgens is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers over het Aanvullend krediet basisschool Het Koraal Harderweide.
Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.
Bijlagen
-
7
Proces:
In april 2023 heeft de Raad het Integraal Huisvestingsplan Harderwijk voor het speciaal (basis) onderwijs vastgesteld. In dit IHP is de nieuwbouw van SBO De Springplank opgenomen met startjaar 2024 en oplevering in 2029. SBO De Springplank was aangeduid als een huisvestingsvraag met bijzondere aandacht. Dit houdt in dat aanvullend op de gebouwkwaliteit er andere redenen zijn om een schoolgebouw eerder te vernieuwen dan op basis van kwaliteit. Daarnaast geldt dat SBO De Springplank gezamenlijk met de Verschoorschool uit Nunspeet een Integraal Kind en Expertise Centrum wil ontwikkelen. Er is ten tijde van het IHP 2023 al aangegeven door de schoolbesturen Educare en Volare dat er een wens is om een Integraal Kind en Expertise Centrum te ontwikkelen voor de leerlingen van het speciaal (basis) onderwijs.
Behandeling: Wethouder Companjen zal het onderwerp bij agendapunt 6 inleiden. Bij de behandeling van Realisatie Integraal Kind en Expertise Centrum is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.
Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.
Bijlagen
-
8
Proces:
In april 2023 heeft de Raad het Integraal Huisvestingsplan Harderwijk voor het (Speciaal) Basisonderwijs vastgesteld. De eerste stappen na vaststelling van het IHP waren om 1) de nieuwbouw van het openbaar onderwijs in Drielanden, te weten de nieuwbouw van de Harderwijkse Montessorischool Het Koraal, te realiseren. 2) Een kavelpaspoort c.q. afwegingskader opstellen voor de verhuizing van het Leonardo Onderwijs naar locatie Wijde Blik aan de Fokko Kortlanglaan 3) Kavelpaspoort opstellen voor de ontwikkeling van de Springplank, voorzien in gezamenlijke nieuwbouw met De Valentijn, op het Vliepad. Er spelen op dit moment een aantal ontwikkelingen op het gebied van het onderwijs zelf, ontwikkeling van leerlingenaantallen, financiën en nieuwe kaders vanuit raadsbesluiten. Deze ontwikkelingen tezamen maken dat het door de Raad vastgestelde IHP uit 2023 nu niet meer actueel is en om nieuwe besluiten vraagt.
Behandeling: Wethouder Companjen zal het onderwerp bij agendapunt 6 inleiden. Bij de behandeling van Ontwikkelingen Integraal Huisvestingplan (IHP) Harderwijk 2025 is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.
Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.
Bijlagen
-
9Sluiting
-
10Stukken ter kennisneming
-
11
Bijlagen