Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Maatschappij

donderdag 28 november 2024

19:30 - 21:15
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Gert Vasse
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 27 november 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 27 november 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411911.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.

  4. 4

  5. 5

    Proces:


    De tussentijdse rapportage (peildatum 1 augustus 2024) ligt voor. In verband met de werkzaamheden rondom de ombuigingen is er voor jaar 2024 besloten om één tussentijdse rapportage op te stellen. Deze komt qua inhoud overeen met de gebruikelijke ‘2e tussentijdse rapportage’. Deze tussentijdse rapportage is zowel een beleidsmatige als een financiële tussentijdse rapportage, waarbij geldt: management by exception. Als alles volgens planning verloopt (zowel financieel, inhoudelijk als op tijd), dan is niets gerapporteerd. Tevens wordt deze rapportage ook gebruikt om daar waar nodig bij te sturen en de begroting door middel van expliciete besluiten te wijzigen.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen , mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 6

    Proces:


    Per 1 januari 2022 is de Raamovereenkomst Integrale Crisiszorg Jeugd (segment 5) gesloten en op 1 april 2022 zijn de Raamovereenkomsten Maatwerkdiensten Jeugd Noord Veluwe (segment 1 t/m 4) ingegaan. Er is gekozen voor langlopende contracten om zowel aan de kant van de aanbieders als aan de kant van de gemeenten zekerheid en duurzaamheid te kunnen creëren. Wanneer aanbieders en gemeenten langere tijd met elkaar oplopen, is er tijd om samen te werken aan partnerschap, de transformatiedoelstellingen en goed aan te (blijven) sluiten bij de behoeften van de jeugdigen in de regio. Bij het aangaan van de contracten jeugdhulp in 2022 is afgesproken dat de eerste termijn per 1 januari 2025 afloopt. De gemeenten hebben besloten om gebruik te maken van de eerste verlengingsoptie van 1 januari 2025 t/m 31 december 2026. Hiervoor zijn addenda getekend door de zorgaanbieders. Per 1 juli 2024 is de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) reële prijzen Jeugdwet van kracht gegaan. Deze maatregel verplicht gemeenten om voor jeugdhulp een prijs te betalen, die in redelijke verhouding staat tot de kwaliteit van die voorzieningen. Ongeacht de keuze voor een verlenging van de contracten of een aanbesteding zou er in elke situatie een kostprijsonderzoek uitgevoerd dienen te worden met een aanpassingen van de tarieven als gevolg om te kunnen voldoen aan de standaarden van de AMvB reële prijzen Jeugdwet. Het verlengen van de contracten is het moment om te kijken naar het invoeren van deze maatregel.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er de mogelijkheid voor de commissieleden om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen , mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 7
    Sluiting
  8. 8
    Stukken ter kennisneming