Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Maatschappij

donderdag 7 maart 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 6 maart 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 6 maart 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.

  4. 4

  5. 5

    Proces:


    Op 29 juni 2023 heeft de gemeenteraad van Harderwijk ingestemd met “een budgetsubsidie van € 496.400 voor het uitgebreidere maatschappelijk programma in De Roef voor 2023 en 2024, onder de voorwaarde dat het college de subsidie eerst dan verleent, nadat het nieuwe stichtingsbestuur is benoemd en aangetreden.” Met dit besluit zijn ook kaders meegegeven aan wethouder en stichtingsbestuur. Ook heeft de raad aan de wethouder de opdracht meegegeven om in nauw contact met de stichting te kijken naar een gezonde, realistische bedrijfsvoering.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 6

    Proces:


    Bij de behandeling van de Kadernota 2024-2027 en de meerjarenbegroting 2024-2027 is er melding gemaakt van de ombuigingsopgave voor de jaarschijven 2026 en 2027. De jaren 2026 en 2027 zijn niet sluitend vanwege een forse teruggang qua inkomsten uit de Algemene Uitkering van het Rijk. Het college heeft al aangekondigd dat er bij de Kadernota 2025-2028 een pakket aan ombuigingen wordt voorgesteld. Deze ombuigingen moeten ervoor zorgen dat wij de begroting structureel op orde blijven houden.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 7

    Proces:


    Bij het opstellen van de Nota Sociaal Domein en de Uitvoeringsagenda Sociaal Domein Harderwijk zijn diverse kansen geconstateerd die benut kunnen worden. Aan de ene kant zien we de druk op de specialistische jeugdhulp oplopen, maar zien we ook mogelijkheden om kansen te benutten in de sociale basis. We zien wachttijden bij de specialistische jeugdhulp, bij het CJG, tekort aan leerkrachten, druk op de kinderopvang, toenemend aantal zieke thuiszitters, ouders die zoekende zijn naar een passende opvoedmethodiek.


    Er hebben na deze constatering diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de SJNV, zorgaanbieders, Zorgdat, Move on, het onderwijs, Leerplichtambtenaren, het Doorstroompunt en de gemeente Harderwijk. Tijdens deze gesprekken zijn diverse mogelijkheden besproken om tot een ombuiging te komen die ten goede komt aan kinderen en jongeren en hun opvoeders.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  8. 8
    Sluiting
  9. 9
    Stukken ter kennisneming
  10. 10