Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Maatschappij

donderdag 14 november 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Gert Vasse
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 13 november 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411 911.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 13 november 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 0341 411911.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.


    - De heer Holleman (GB) over toegankelijkheid van jeugdzorg
    - De heer Bruinink (CDA), mede namens CU, over voormalige Synagoge

  4. 5

    Proces:


    De rekenkamer Ermelo Harderwijk beschrijft en analyseert in haar rapport de ondermijnende criminaliteit én de (gemeentelijke) aanpak daarvan in de gemeente Harderwijk.
    Ondermijning betreft de schadelijke effecten van georganiseerde criminaliteit. Bij de preventieve en repressieve aanpak daarvan heeft de gemeente een belangrijke taak, in aanvulling op misdaadbestrijding door opsporingsinstanties.


    Behandeling: Mevrouw Calmeyer Meijburg - van Reekum (Lid rekenkamer) leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    Eens per vier jaar stellen de regiogemeenten samen een regiovisie voor de aanpak huiselijk geweld op. Doel is huiselijk geweld, eerder te signaleren. In de nieuwe regiovisie wordt voortgebouwd op het fundament van de vorige Regiovisie ‘Samen tegen huiselijk geweld’, Aanpak huiselijk geweld 2020 t/m 2023’. De ambities uit de vorige regiovisie zijn nog onverkort geldig. De aanpak wordt gericht op iedereen die betrokken is bij huiselijk geweld: slachtoffers, plegers en omstanders.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7

    Proces:


    In de bestuursrapportage 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling Meerinzicht wordt verantwoording afgelegd over de dienstverlening in de eerste zes maanden van 2024. Daarnaast geeft de rapportage een doorkijk naar de ontwikkelingen en financiële gevolgen voor de tweede helft van 2024. De begroting, en dus ook deze verantwoording, bevatten alleen de bedrijfsvoeringskosten van de organisatie van de twee domeinen van Meerinzicht. De zorgkosten van het sociaal domein (zoals de kosten voor bijstandsuitkeringen, jeugdhulp, inburgering en Wmo-voorzieningen) maken hier geen deel van uit; deze zijn onderdeel van de gemeentelijke begrotings- en verantwoordingscyclus.


    Behandeling: Wethouder Mazier leidt het onderwerp in. Vervolgens is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of inspreker.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  7. 8

    Proces:


    De uitvoeringsagenda is het vervolg op de Nota sociaal domein “Samen doen wat nodig is”. Op 9 juli heeft het college de concept Uitvoeringsagenda “Samen doen wat nodig is” vastgesteld en vrij gegeven voor de adviesronde onder de samenwerkingspartners en de Sociale adviesraad. Deze partijen hebben de conceptversie op 15 juli ontvangen met het verzoek om uiterlijk 7 september te reageren. In totaal hebben 9 partijen van deze gelegenheid gebruik gemaakt. De reacties zijn op inhoud beoordeeld met een reactie en de conclusie of de reactie verwerkt moet worden in de Uitvoeringsagenda. In dat geval is deze Uitvoeringsagenda aangepast.


    Behandeling: Wethouder Reckman leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen.


    Vervolg: Er wordt geen raadsbesluit gevraagd. Het onderwerp staat informatief op de agenda.

  8. 9
    Sluiting
  9. 10
    Stukken ter kennisneming