Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens & Maatschappij

donderdag 11 april 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, Raadzaal

Voorzitter
Mirjam Driest-Wijnholds
Toelichting

Dit is een openbare vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen of vanaf de tribune in de raadzaal in het Huis van de Stad. Publiek kan zich aanmelden voor inspraak via gemeenteraad@harderwijk.nl. De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is gelegenheid voor publiek om in te spreken over de geagendeerde onderwerpen, of bij het algemeen spreekrecht. Daarvoor kunt u zich uiterlijk 10 april 2024 vooraf aanmelden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.
    De tijdsplanning is een indicatie, het kan zijn dat een onderwerp eerder of later aan de orde komt.

  2. 2

    Bij het algemeen inspreekrecht kan maximaal 5 minuten worden ingesproken over niet-geagendeerde onderwerpen die wel raakvlakken moeten hebben met deze commissie. Die onderwerpen mogen niet commercieel of kwetsend voor anderen zijn. Wij vragen u om u voor 10 april 2024 aan te melden via gemeenteraad@harderwijk.nl of telefonisch bij de commissiegriffier, mevrouw Gea Gellaerts-van der Hoek via 085 51108193.

  3. 3

    De commissieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die horen bij de beleidsvelden van deze commissie.


    De heer Oosterhuis (PvdA) over methodiek inzichtelijk maken omvang van dak- en thuislozen in de gemeente Harderwijk
    Mevrouw Hollanders (GL), mede namens PvdA, over evenementen in de openbare ruimte
    Mevrouw Zuijdwijk (D66) over de hondenuitlaatplek Zuiderzeestraatweg Hierden
    De heer De Lange (GB) over de hoeveelheid materieel dat zich op de parkeerplaatsen bevindt bij het circus.

  4. 5

    Proces:


    Bij het opstellen van de Nota Sociaal Domein en de Uitvoeringsagenda Sociaal Domein Harderwijk zijn diverse kansen geconstateerd die benut kunnen worden. Aan de ene kant zien we de druk op de specialistische jeugdhulp oplopen, maar zien we ook mogelijkheden om kansen te benutten in de sociale basis. We zien wachttijden bij de specialistische jeugdhulp, bij het CJG, tekort aan leerkrachten, druk op de kinderopvang, toenemend aantal zieke thuiszitters, ouders die zoekende zijn naar een passende opvoedmethodiek.


    Er hebben na deze constatering diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de SJNV, zorgaanbieders, Zorgdat, Move on, het onderwijs, Leerplichtambtenaren, het Doorstroompunt en de gemeente Harderwijk. Tijdens deze gesprekken zijn diverse mogelijkheden besproken om tot een ombuiging te komen die ten goede komt aan kinderen en jongeren en hun opvoeders.


    Behandeling: Wethouder Companjen leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  5. 6

    Proces:


    Op 14 september 2017 heeft de gemeenteraad van Harderwijk besloten de podiumkunsten te laten programmeren door Stad als Podium en de subsidie die voor die programmering werd verleend aan Stichting Podia Harderwijk, met ingang van 2020 stop te zetten. In de daaropvolgende jaren heeft Stad als Podium zich ontwikkeld van een projectorganisatie naar een volwaardige stichting met als doel het jaarrond programmeren van de podiumkunsten in Harderwijk op locaties die passen bij die programmering. Het staken van de subsidie aan Stichting Podia Harderwijk is uitgesteld tot 1 januari 2023 omdat de raad de ‘middentheaterfunctie’ in stand wilde houden. Met het feitelijk beëindigen van de subsidierelatie met Stichting Podia Harderwijk per die datum is er voor deze stichting geen bestaansmogelijkheid meer. De kennis en expertise die bij Stichting Podia Harderwijk aanwezig zijn, kunnen worden behouden door middel van een fusie tussen beide stichtingen. Beide stichtingsbesturen staan achter de fusie en zien ernaar uit de opdracht om de podiumkunsten in Harderwijk te organiseren en te programmeren, verder vorm te geven vanuit één organisatie.  De fusieorganisatie zal eveneens Stichting Stad als Podium heten, om de continuïteit van het concept Stad als Podium te onderstrepen.


    Behandeling: Wethouder Pijnenburg leidt het onderwerp in. Vervolgens is er voor de commissieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan de wethouder en/of insprekers.


    Vervolg: De raad wordt gevraagd een besluit te nemen, mogelijk voorafgegaan aan een debat.

  6. 7
    Sluiting
  7. 8
    Stukken ter kennisneming